Millaisia leluja leikkikaupasta yleensä löytääkään?

Nuket

Nukkeja on jokaiseen lähtöön ja makuun ja ne ovat kuin pieniä kopioita ihmisistä ja ne voidaan valmistaa muovista, kankaasta tai pahvista. Usein niille voi joko ostaa tai valmistaa itse vaatteita, joka luo niille omanlaisensa persoonan. Nukeille voi hankkia leikkikaupasta myös nukkekodin, jonka avulla voi luoda nukeille elämän ja tarinan. Nykyään osa nukeista osaa myös puhua ja ilmaista tunteitaan, mikä luo niihin jo itsessään elämää. Erityisesti vauvanuket ovat lapsien keskuudessa usein suosittuja, sillä ne muistuttavat oikeaa ihmisvauvaa.

Leluautot

Leluautot ovat taas kuin miniatyyri-versioita oikean elämän autoista. Ne voivat olla sekä isompia liikkuvia autoja, joihin pienempi ihminen mahtuu istumaan tai pienempiä autoja, joilla voi leikkiä esimerkiksi automatolla. Kuten oikeassakin elämässä, leluautoilla on erilaisia merkkejä ja tarkoituksia. Leikkikaupasta löytää miniatyyri-versioita sekä henkilöautoista, kuorma-autoista, nostureista että busseista. Kauko-ohjattavat autot ovat usein myös hyvin suosittuja.

Pehmolelut

Pehmolelut ovat tekstiilistä valmistettuja ja täytettyjä leluja, jotka ovat usein lasten suosiossa. Jättimäinen pehmonalle tai pieni pehmopupu voi tuoda lapselle turvaa tai niillä voi myös leikkiä nukkejen tapaan. Lapset luovat usein tiettyyn pehmoleluun tunneyhteyden ja tämä lelu otetaan mukaan yökyläilyihin ja muille matkoille luomaan turvaa.

Rakennuspalikat

Rakennuspalikoita löytää jokaisesta leikkikaupasta ja ne ovat usein myös aikuisten suosiossa. Palikoita löytää sekä valmiina rakennuspaketteina ohjeineen, mikä tekee rakentamisesta erityisen helppoa tai sitten voi ostaa palikoita erikseen, jos haluaa käyttää rakentamisessa enemmän mielikuvitusta. Palikoita löytyy myös eritasoisille rakentajille ja osa rakennelmista on tarkoitettu pienille lapsille ja osa taas todellisille taitureille. Kaikkein vaativimmat rakennelmat voivat kuvata esimerkiksi maailman tunnettuja rakennuksia, kuten Eiffel-tornia ja Colosseumia.

Rakennuspalikat on tarkoitettu rakentamisen lisäksi myös leikkimistä varten, rakennettuja maailmoja voi usein yhdistellä ja muokata itse, mikä tekee leikkimisestä erityisen hauskaa.

Lautapelit ja palapelit

Lautapelit ja palapelit ovat sekä lasten että aikuisten suosiossa. Erityisesti lautapelit ovat hyvä tapa viettää aikaa perheen tai ystäväporukan kanssa varsinkin talvikuukausina. Lautapelejä on sekä jännityksestä pitäville että monimutkaisiin strategioihin syventyville ihmisille. Jos pelaajat eivät ole kovin kokeneita lautapelien suhteen, on helpointa valita peli, jonka säännöt kaikki tietävät tai joka on helppo oppia. Jos taas osallistujat ovat kokeneita, voi porukka haastaa itseään myös monimutkaisella strategiapelillä.

Palapelit ovat myös omanlaisensa viihde, jonka voi löytää leikkikaupasta ja niitä on tarjolla eritasoisille palapelintekijöille. Lasten palapelit ovat yleensä helposti koottavia, 12-24 palan kokoisia, kun taas vaativammat palapelit voivat olla 500, 1000, 1500 tai jopa 3000 palan palapelejä. Palapelit esittävät jotain kuvaa ja helpointa on koota kuva, joka on värikäs ja jossa on erilaisia muotoja.

Videopelit

Videopelit ovat nykyään useimpien lasten suosiossa, sillä niiden kautta pääsee kokemaan maailmoja, joita ei muuten ehkä kokisi. Videopelejä varten tarvitsee usein jonkinlaisen konsolin ja ohjaimet. Leikkikaupoissa videopelien tarjonta usein hyvin laajaa; on olemassa rallipelejä, fantasiapelejä, elokuviin liittyviä pelejä, taistelupelejä ja urheilupelejä. Tietyissä urheilupeleissä pääsee myös liikkumaan hieman, mikä tekee pelaamisesta vielä hauskempaa. Pelit kehittävät tutkitusti ongelmanratkaisukykyjä, mielikuvitusta ja reagointinopeutta, joten pelaaminen ei ole aivan turhaakaan, mutta esimerkiksi aggressiivisilla peleillä voi olla myös negatiivisia vaikutuksia erityisesti nuorten lasten käyttäytymiseen. Ostaessa videopeliä on siis oltava tarkkana sen ikärajoista.

Nykyajanpelit ovat myös hyvin interaktiivisia, sillä virtuaalitodellisuuden tekniikka kehittyy jatkuvasti. Virtuaalitodellisuuden avulla peliin voi todella päästä sisään, sillä se luo vaikutelman kuin olisit peliympäristössä kotisohvasi sijasta.

Pihapelit

Pihapelit ovat suosittuja erityisesti kesäaikaan ja niitä on hauska pelata isommalla porukalla, kun sää vain sallii. Suosituimpia pihapelejä ovat esimerkiksi nurmikolla pelattava Mölkky, hyppynaru, trampoliini sekä erilaiset pallopelit. Pihapelit jäävät usein unholaan erikoisempien pelien ja lelujen rinnalla, mutta ne ovat edelleen tärkeitä sekä lapsille että aikuisille. 

Lelujen ja pelien merkitys

Leikkikaupasta siis löytää leluja ja pelejä viihtymiseen sekä yksin että muiden kanssa. Leluilla ja peleillä on kuitenkin enemmänkin merkitystä kuin vain viihde ja ne luovat ihmisille sisältöä ja merkitystä elämään. Leikkiminen ja pelaaminen voi kehittää mielikuvitusta, sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisu- ja keskittymiskykyä ja jopa tunnetaitoja. Leikkikaupoilla on siis olennainen rooli yhteiskunnassa ja on olennaista, millaisilla leluilla ja peleillä viettää aikaansa ja millaisia leluja ostaa lapsilleen.