Leluja on ollut olemassa ammoisista ajoista alkaen ja kautta aikain lapset ovat viettäneet suurimman osan päivästään leikkien. Tänään riemukkaitten tuntien välineet eli lelut tulevat lähes poikkeuksetta suoraan tehtaalta kaupanhyllylle ja sieltä lasten käsiin. Vielä jokunen vuosikymmen sitten lasten lelut valmistuivat kunkin lelun ideoijan omissa käsissä, olipa kyseessä sitten itse lapsi tai joku hänelle läheinen aikuinen. Se olikin erityisen luovaa ja kehittävää puuhaa, josta oli iloa ja hyötyä niin aivoille kuin kädentaidoille. Lisäksi moiset lelut ovat huomattavasti ekologisempia kuin tehdasvalmisteiset ja niiden tekeminen tarjoaa vaikka koko perheelle yhteisiä hetkiä. Ja mikä parasta, itse tehty lelu on taatusti persoonallinen. Kädentaidot ovat monille jääneet unohduksiin, mutta ne kannattaa valjastaa uudeksi muodiksi.

Leluja on löydetty arkeologisissa kaivauksissa jo kivikauden kerroksista. Silloin lapset leikkivät lähinnä jostain luontoäidin tarjoamasta materiaalista tehdyillä leluilla. Kyseisiä materiaaleja olivat esimerkiksi kivet, kävyt ja oksat. Antiikin aikaan lapsilla oli myös savinukkeja- ja eläimiä, tai puusta vuoltuja veneitä. Keppihevonen oli lelusuosikkeja jo keskiajalla ja tänään vain suunnittelijoiden mielikuvitus asettaa rajat lelujen monimuotoisuudelle, siinä kuin kasino aikuisten pelihetkien annille.

Ideoita helpoille ja edullisille tee-se-itse-leluille

Tässä perheellesi kolme edulliset ja helposti saatavat materiaalit vaativaa leluluomusta.

Keppihevonen

Jos hevoset lukeutuvat lapsesi rakastamiin eläimiin, miksette valmistaisi yhdessä ihanaa keppihevosta? Tarvitset sitä varten pitkän tukevan kepin, vanhan villasukan hevosen pääksi, vanua täytteeksi, palan paksua villahuopaa heppanne korviksi, pari nappia silmiksi, askarteluliimaa ja ompelulankaa sekä neulan. Leikkaa huovasta korvat ja ompele ne sukkaan, samoin napit silmiksi. Täytä sitten sukan jalkaosa vanulla, aseta keppi paikoilleen ja täytä sukan kaulaosakin vanulla. Levitä liimaa sukan suulle ja purista sitten sukanvarsi kepin ympärille. Laita sukanvarren ympärille myös tukevaa lankaa, varmuuden vuoksi. Leikkaa haluamasi pituisia langanpätkiä harjasta varten ja vedä aina yksi lankasilmukka virkkuukoukulla sukan lävitse ja sitten langanpää lenkin lävitse. Siinä ensimmäinen ratsukko, jolla saattaa syntyä tulevaisuudenlupaus jopa keppihevoslajin esteratsastuksen mestariksi!

Maalatut kivet

Kerää luonnosta haluamasi mallisia ja kokoisia kiviä, pese ne ja anna niiden kuivua. Maalaamiseen soveltuvat parhaiten akryylivärit, jotka eivät haalistu tai valu pois edes auringossa tai sateessa. Valitse nopeasti kuivuvat värit, esimerkiksi Plus Color tai Posca-tussit. Halutessasi voit lisätä maalipinnan päälle vielä lakkakerroksen. Mitä kiviin sitten voi maalata? Mitä vain, esimerkiksi hedelmiä tai eläinhahmoja, samoin kuin peikkoja, tonttuja tai miksei perheenjäsentenne naamat. Huomaa, että voit luonnollisesti käyttää luomukseesi useamman kuin vain yhden kiven, vaikkapa liimaten pään vartalon päälle. Lisää kesäisiin ulkoiluhetkiin siis kivien etsimisen riemu!

Kartonkitalot

Pahvilaatikoille voi antaa uuden elämän lelujen luovana materiaalina. Valmistakaa niistä yhdessä vaikkapa taloja, linnoja, avaruusalus tai mikä vain muu rakennelma, josta lapsesi pitää. Itse laatikon lisäksi ette tarvitse oikeastaan muuta kuin sakset, maalia ja pensselin, kyniä ja tusseja. Valitse laatikon koko haluamasi rakennuksen tarkoituksen mukaisesti: jos lapsi haluaa sinne itse sisälle, suuri kodinkonelaatikko on omiaan, nukkekotia varten riittää vaikkapa banaanilaatikko. Merkitse sitten paikat ikkunoille ja oville ja leikkaa niille aukot. Maalaa laatikko haluamillasi väreillä ja anna sen kuivua ennen jatkamista. Koristele talon seinät ja katto vaikkapa tarroilla, napeilla, värillisellä paperilla. Muista lisätä taloon postilaatikko ja numero, jotta lapsi saa postinsa perille! Sisälle voitte laittaa tyynyjä, maton, peiton tai mitä vain muuta lapsi sinne haluaa, valaisimeksi vain turvallinen ja kuumenematon led-valonauha.

Loppusanat

Anna lapsen mielikuvitukselle siivet ja viettäkää yhteistä aikaa, kehittäen samalla kaikkia lapsen perustaitoja. Tee-se-itse-lelut ovat loistava tapa palata leikkimisen juurille, jolloin lelun valmistus oli osa koko leikkimisen luovaa luonnetta. Kokeile rohkeasti edellä mainitsemiamme esimerkkejä ja etsi lisää vinkkejä netistä.

Edellinen artikkeliAseman ymmärtäminen pokerissa