Leikkimatto löytyy yleensä jokaisen vauvaperheen kotoa, sillä sen avulla vauvan huomio kiinnittyy muualle samalla, kun vanhempi voi hoitaa omia asioitaan. Kaikki leikkimatot eivät kuitenkaan ole vauvojen mieleen, joten pitää huomioida tiettyjä asioita, kun valitsee sopivaa leikkimattoa vauvalleen. Osa leikkimatoista on mukavampia, toiset viihdyttävämpiä ja osa pitää ääntä ja osa ei. Tässä artikkelissa pohditaan, millainen leikkimatto vauvalleen kannattaa valita.

Monenlaisia leikkimattoja monenlaisiin tarpeisiin

Jos on koskaan käynyt lelukaupassa, on todennäköisesti huomannut, miten paljon erilaisia leikkimattoja on saatavilla. Iso lelukauppa tarjoaakin laajan valikoiman erilaisia leikkimattoja, joista voi valita itselleen mieluisen. Lelumatoilla on erilaisia teemoja, jotka luovat vauvalle mukavan lepotunnelman. Erilaiset riippuvat lelut taas viihdyttävät vauvaa, joka vasta tutustuu ympäröivään maailmaan.

On hyvä myös miettiä, haluaako, että leikkimatto pitää ääntä. Äänitoimintoja ei välttämättä edes tarvitse, sillä leikkimatto on vauvalle viihdyttävä jo itsessään. Toki mukava tunnelmallinen musiikki voi olla vauvalle rentouttavaa. Jos vanhempana työskentelet mieluummin hiljaisuudessa, on ehkä parempi valita leikkimatto, joka ei pidä ääntä, jotta se ei häiritse sinua, kun yrität rentoutua.

Leikkimaton koko ja materiaali

Leikkimaton koolla ja materiaalilla on väliä, sillä se vaikuttaa paljon siihen, miten mukava leikkimatolla on leikkiä. Osa matoista on suunnattu pienemmille vauvoille ja osa isommille, mutta pääsääntöisesti ne on suunnattu alle 1-vuotiaille vauvoille, jotka eivät vielä osaa kävellä. Osa leikkimatoista huomioi jopa erikseen vauvan eri kasvuvaiheet, joten sama leikkimatto vastaa vauvan tarpeisiin vielä pitkään. Parhaat leikkimatot sopivat vauvalle hänen syntymästään lähtien ja viihdyttävät vauvaa edelleen hänen kasvaessaan ensimmäisen vuoden aikana.

Leikkimaton on myös hyvä olla mahdollisimman mukavasta, mutta kestävästä materiaalista, sillä näin vauvan on mukava loikoilla sen päällä pitkiäkin aikoja. Koska leikkimatolla myös leikitään ja vauva tulee kasvaessaan kiskomaan ja repimään sen riippuvia leluja yhä enemmän, on tärkeää, että leikkimatto kestää kovaakin käyttöä. Vanhempana voit jopa yllättyä, miten paljon leikkimatto tulee kulumaan pelkästään yhden vuoden aikana.

Leikkimaton värimaailma ja riippuvat lelut

Leikkimattoja löytyy useissa eri väreissä ja kuvioissa, mikä voi jo itsessään tehdä sopivan leikkimaton valitsemisesta hankalaa. Vauvat usein pitävät eri värisistä asioista ja leluista, joten värikkäämpi leikkimatto voi tarjota vauvalle enemmän viihdettä kuin harmaa tai ruskea leikkimatto. Tärkein viihdyttävä tekijä leikkimatossa ovat kuitenkin erilaiset riippuvat lelut, joita vauva voi aluksi ihan vain katsella ja koskettaa käsillään, kun hän kasvaa isommaksi. Vauvan viihdyttäminen on hyvin yksinkertaista, sillä maailma on pienelle ihmiselle vielä täysin uusi, joten jokainen värikäs asia on vauvalle kiinnostava. Riippuvat lelut usein myös kilisevät ja soivat, mikä on vauvasta hauskaa.

Leikkimatto, joka yhdistää leikin ja levon

Leikkimaton tärkein tehtävä on yhdistää leikki ja lepo, sillä samalla, kun vauva makaa selällään, voi hän leikkiä riippuvilla leluilla. Aikuiselle voi olla helpotus, kun vauvaa ei tarvitsekaan hetkeksi pitää sylissä, vaan leikkimatto pitää vauvan tyytyväisenä. Samalla vanhempi voi lukea esimerkiksi lempikirjaansa tai katsoa elokuvia.

Leikkimaton ei kuulu olla liian ylitseampuva, mutta tarpeeksi värikäs ja materiaaliltaan mukava, jotta vauvasta on mukava leikkiä matolla. Erilaiset riippuvat lelut viihdyttävät vauvaa monin eri keinoin. Hyvä leikkimatto voi saada vauvan jopa vaatimaan matolle pääsyä vanhemman sylin sijasta. Se voi pysyä vauvan lempipaikkana vielä pitkäänkin, mikäli leikkimatto soveltuu vauvan eri kehitysvaiheisiin. Leikkimattojen kehittäjät yrittävät parhaansa mukaan kehittää entistäkin viihdyttävämpiä ja mukavampia mattoja, jotka vievät vauvan huomion hetkeksi muualle.

Edellinen artikkeliRobottikoira – monen lapsen unelmalelu
Seuraava artikkeliHyviä leluja nuorille lapsille iän ja vaiheen mukaan