Lasten lelut voivat tulla kalliiksi. Lapset ja vauvat saavat myös paljon leluja lahjoiksi ja nykyään moni lapsi elää yltäkylläisyydessä leluarsenaalinsa kanssa. Tänä päivänä moni lelu ei kestä kovin kauan, ja lelu tarjonta kasvaa koko ajan.

Osta vähemmän leluja

Ehdottomasti paras tapa säästää rahaa leluissa on olla ostamatta liikaa leluja.

Lapset eivät tarvitse suurta määrää leluja leikkeihin. Joskus paine ostaa leluja voi olla suuri, mutta on hyvä rajoittaa lasten lelujen määrä myös muista kuin säästäväisyyssyistä.Liian iso lelumäärä voi ylistimuloida lapsia. Tällöin lapsista voi tulla kiukkuisia ja he eivät pysty keskittymään leikkeihin. 

Laita selkeät rajat lasten lelukokoelmalle. Rajoita lelumäärä esimerkiksi niin, että kaikki lelut mahtuvat tiettyyn laatikkoon tai hyllyyn. Aikuisena sinä päätät, mikä määrä leluja on lapsellesi sopiva.

Osta laadukkaampia leluja

Halvat lelut hajoavat usein nopeasti eivätkä kestä lasten leikeissä. Hanki lapsille mieluummin laadukkaita leluja, joilla lasi voi leikkiä pitkään ja jotka jopa voivat periytyä sisaruksille tai ystävien lapsille.

Laadukkaita leluja voi saada jopa samaan hintaan kun huonompilaatuisia, jos löytää niitä alennusmyynneistä tai käytettyinä. Sinun tarvitsee vain olla valppaana ja tehdä järkeviä ostopäätöksiä.

Laadukkaat ja inspiroivat lelut ovat usein myös toiminnallisesti parempia. Ne voivat paremmin stimuloida lapsen mielikuvitusta, ja se on etu lapsen kehityksessä. Puupalikat ja Legot voivat opettaa lapselle paljon, ja niillä leikkiminen on paitsi hauskaa, myös mielikuvitusta kehittävää ja opettavaista.

Osta käytettyjä leluja

Laadukkaita leluja löytyy usein myös kirpputoreilta tai markkinapaikoista käytettyinä. Käytettyjen lelujen ostamisen etu on että se on ekologisempi vaihtoehto ja hinta on paljon halvempi.  

Paitsi fyysisiltä kirpputoreilta voit löytää hienoja ja laadukkaita käytettyjä leluja esimerkiksi Facebookin markkinapaikasta, tori.fi:stä ja monista muista netin markkinapaikoista.

Kannattaa tutkia ja vertailla ensin uusien tuotteiden myyntihintoja ennen kuin ostat leluja käytettyjen tavaroiden markkinoilta. Vaikka tavarat olisivat laadukkaita ja hyväkuntoisia, niistä ei kuitenkaan kannata maksaa täyttä hintaa.  

Osta leluja alennusmyynneistä

Paras aika ostaa leluja alennusmyynneistä on joulun jälkeen. Koko tammikuun ajan on usein isoja alennusmyyntejä tavarataloissa ja lelukaupoissa sekä nettikaupoissa. Tuolloin useimmat liikkeet haluavat tyhjentää leluvarastonsa uusien tuotteiden alta pois. Alennukset voivat olla jopa 50-70%joten voit todella tehdä huimia löytöjä. Kun ostat ajattomia laadukkaita leluja, ei trendien muuttuminen heilauta, joten viime joulun jälkeen ostamasi tuotteet ovat edelleen suosittuja seuraavana jouluna.

Vaihda tai lainaa leluja

Varsinkin vauvaiässä lelut jäävät vanhoiksi melko nopeasti. Vauvan ensimmäisen vuoden aikana kehitys on niin vauhdikasta, että esimerkiksi helistin tai mobile voi olla lapselle liian tylsä tai kiinnostamaton parissa kuukaudessa. 

SIlloin kannatta hyödyntää kierrätystä ja lainata vauvan leluja ystäviltä joilla on vanhempia lapsia ja lainata omia tavaroita myös eteenpäin ystäville joilla on pienempiä lapsia. 

Usein perheissä on useampi kuin yksi lapsi,joten leluja säilytetään vanhemmalta lapselta nuoremmalle lapselle. Tässä välissä voi ystävien lapsetkin hyvin hyödyntää samoja leluja.Se on sekä kustannustehokasta että ekologista. 

Lelujen vaihtoa voi myös tehdä ystävien kanssa, joilla on samanikäisiä lapsia. Tämä on tehokas tapa uusia leluvarastoa ilman kustannuksia. Lapset saavat vaihtelua leikkeihinsä, ja itselleen uusia leluja käyttöön.

Opeta lapset säästämään ja ostamaan itse omat lelut

Kun lapset ovat tarpeeksi isoja ja saavat viikkorahaa tai rahalahjoja esimerkiksi syntymäpäivänä, on hyvä opettaa lasta säästämään. Kun lapsi oppii että säästämällä saa lopulta sen minkä haluaa se opettaa lapselle kärsivällisyyttä ja sen että välittömän mielihyvän sijaan odotus palkitaan ja ilo voi olla moninkertainen. Lapsi ottaa näin vastuuta itselleen ja oppii myös rahan arvon.

Jos omat lapset ovat kasvaneet jo leluiän ohi ja laadukkaita ja ehjiä leluja on vielä kotona nurkissa kannattaa lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen. Moni lapsiperheisiin erikoistunut järjestö, kuten Hope ry ottaa mielellään vastaan hyväkuntoisia leluja joita he voivat jakaa vähävaraisempien perheiden lapsille,

Edellinen artikkeliHarjoitukset kotona: tarvitsemasi laitteet ja parhaat tavat käyttää
Seuraava artikkeliKuinka voittaa online-kasinolla: vinkkejä aloittelijoille