Rakastaako lapsesi kirjoja ja lukemista? Jos vastasit kyllä, voi olla, että kotonasi vallitsee täydellinen kirjakaaos. Jos lapsesi kirjat lojuvat kotona ympäriinsä eri hyllyissä ja laatikoissa, olisiko aika hankkia niitä varten aivan erillinen kirjateline. Näin sekä sinä ja lapsesi löydätte etsimänne kirjan nopeammin, eikä tarvitse olla hädissään, kun lempikirja on kateissa. Kun teline on hankittu, on haasteena kuitenkin kirjojen järjestely. Miten järjestellä lapsen kirjat, jotta etsimänsä kirjan löytää helposti?

Aakkosjärjestykseen

Jos lapsesi osaa jo aakkoset ja pitää siitä, että hänen tavaransa ovat järjestyksessä, voit auttaa häntä järjestämään kirjat kirjatelineeseen aakkosjärjestykseen. Voitte itse päättää, järjestättekö kirjat kirjailijoiden vai kirjojen nimien mukaan. Lapsen näkökulmasta kirjojen nimien mukaan järjestäminen voi olla helpompaa, sillä usein lapset eivät kiinnitä huomiota kirjailijoiden nimiin.

Värien mukaan

Osa lapsista kiinnittää enemmän huomiota väreihin kuin sanoihin ja usein lasten kirjat ovatkin värikkäitä. Kun kirjat on järjestetty kirjatelineeseen värinkoodin mukaan, lapsen on helppo muistaa tietyn kirjan väri ja löytää se hyllystä.

Klassisesti kirjasarjojen mukaan

Jos suurin osa lapsesi kirjoista on tietyistä kirjasarjoista, on helpointa järjestää ne kirjasarjojen mukaan, jolloin lapsi voi aina palata rakastamansa kirjasarjan pariin. Lisäksi, jos jostain sarjasta näyttää puuttuvan kirja, se on helpompi huomata, kun kirjat on järjestetty hyvin.

Kirjatyyppien mukaan

Jos kirjat ovat hyvin erilaisia esimerkiksi tietokirjoista fiktiivisiin kirjoihin ja kuvakirjoihin, on ne syytä järjestää kirjatelineeseen kirjatyyppien mukaisesti. Näin lapselle on selvää, milloin hän lukee fiktiivistä kirjaa ja milloin tietokirjaa, sillä nämä saattavat joskus mennä sekaisin.

Kielen mukaan

Mikäli kirjat on kirjoitettu eri kielillä ja lapsi lukee monella kielellä, tulee kirjat järjestää myös kielen mukaan, jotta lapsi tietää, millä kielellä hän kulloinkin lukee.

Edellinen artikkeliNuken syöttötuoli
Seuraava artikkeliPaloautosänky