Tämä peli on klassinen ajanviettotapa esimerkiksi mökille tai automatkoille, mutta laivanupotuspeliä voi pelata missä ja milloin tahansa. Pelaamiseen tarvitaan vain peliä varten tarkoitettu pelilauta tai vain pelkästään kyniä ja ruutupaperia. Pelin säännöt kuitenkin unohtuvat helposti, joten tässä pieni kertaus pelin kulusta.

Aloitus

Laivanupotuspeliä pelataan kahdella pelialueella, jotka ovat 10×10 ruudun kokoisia ja kahdella pelaajalla, joilla molemmilla on kaksi pelialuetta. Jos peliä pelaa paperilla, pelialueiden reunojen vaakariville kirjoitetaan kirjaimet A-J ja pystyriville numerot 1-10.

Molemmat pelaajat asettavat tai piirtävät alueelle erilaisia aluksia niin, että ne eivät kosketa toisiaan sivuilta eikä kulmittain. Alukset eivät myöskään voi olla vinossa. Erilaisia aluksia voivat olla esimerkiksi 4-5 ruudun pituiset lentotukialukset ja taistelulaivat, 3 ruudun pituiset risteilijät, 2 ruudun pituiset hävittäjät ja yhden ruudun kokoiset sukellusveneet.

Molemmat pelaajat voivat siis itse päättää, miten he asettavat aluksensa ja minkä kokoisia ne ovat, kunhan he toimivat sääntöjen mukaisesti.

Pelin kulku

Kun alukset ovat paikoillaan, alkaa jännittävä pommituspeli. Molemmat pelaajat sanovat vuorotellen ääneen koordinaatteja, kuten B-2 tai F-10. Mikäli koordinaatti sattuu olemaan vastapuolen pelaajan pelilaudalla ruutuun, jossa on laiva, ammus osuu. Laiva kuitenkin uppoaa vasta silloin, kun kaikkiin laivan ruutuihin on osunut ammus. Samalla molemmat pelaajat pitävät kirjaa toiselle pelialueella siitä, mihin koordinaatteihin he ovat osuneet ja merkitsevät ne ruudut rastilla. Jos ammus menee ohi, se merkitään ympyrällä.

Voittaja

Kuten arvata saattaa, laivanupotuspelin voittaa se, joka onnistuu ensimmäisenä upottamaan kaikki vastapuolen pelaajan laivat. Vaikka peli on paljon tuurista kiinni, tekee siitä jännittävän se, että taktikointikin onnistuu, jos muistaa pitää kirjaa ammuksistaan ja asettaa aluksensa ovelasti pelialueelle ennen pelin alkua.

Edellinen artikkeliHiekkalaatikko kaivuri
Seuraava artikkeliMetallinen kastelukannu