Playstation on viihdejätti Sonyn tarjoama pelikonsoli, jonka ominaisuuksista nauttivat sadat miljoonat pelaajat ympäri maailman. Se toi vuoden 2020 loppupuolella viimeisimmän versionsa konsolipelaajien iloksi ja huippunopea Playstation 5 pyrkii tarjoamaan loistavia pelielämyksiä laadukkaalla kuvanlaadulla ja autenttisilla väreillä.

Marraskuussa 2020 julkaistu Playstation 5 myytiin hujauksessa loppuun ja se antoi pelikonsolin valmistajalle hyvän alkutunteen. Saatavuusongelmia alkoi kuitenkin poikkeustilanteesta johtuen  ilmetä ja Sony pyysi jälleenmyyjiä siirtämään uusimman konsolin myymistä seuraavaan vuoteen.

Poikkeustilanteen vuoksi myymälöihin haluttiin ehkäistä tungoksia, jolloin Playstationia pystyi ostamaan sen julkaisuajankohtana ainoastaan verkossa. Mielenkiintoa tilanteeseen lisäsi kilpailevan tahon Xboxin astuminen joulumarkkinoille, kun ne toivat myyntiin uusimmat versionsa Xbox Series X- ja Xbox Series S -muodoissa.

Playstation 5 -pelikonsolin ulkoiset ominaisuudet

Playstation 5 sai uuden virkistävän ilmeen, koska sen päävärinä on valkoinen. Aiempien pleikkareiden ollessa mustia, tuo värivaihdos raikasta vaihtelua ja se huokuu desiniltaan entistä enemmän laatua. Muotoilu on vastaanotettu tyylikkäänä ja modernina kokonaisuutena, jossa valkoiset reunat nousevat mustan keskiosan ympärille.

Playstation 5 -pelikonsolista on saatavilla kaksi erilaista versiota, jotka ovat Playstation 5 ja Playstation 5 Digital Edition. Ne eroavat toisistaan siten, ettei PS5 Digital Edition sisällä levyasemaa ollenkaan, jolloin pelejä pystyy lataamaan ainoastaan PlayStation Storesta. Siihen ei siis voi hankkia pelejä fyysisinä levyinä.

Playstation 5 on kooltaan myös melko suuri. Levyasemallisen mallin paino on yli neljä kiloa ja sen mitat ovat 390 x 104 x 260 mm. Digitaalisempi versio on puolestaan yli sentin litteämpi ja yli puoli kiloa kevyempi.

Playstation 5 -konsolin yhteydessä julkaistiin myös erikseen hankittavia lisävarusteita, joita ovat esimerkiksi HD-kamera, ohjaimien lataustelakka, langattomat Pulse 3D-kuulokkeet ja kaukosäädin. Valkoista ja modernin näköistä muotoilua on sanottu muistuttavan jopa Sydneyn oopperataloa, mutta sen mukana toimitetaan myös seisontatuki, joka pitää pelikonsolin sekä pysty- että vaaka-asennossa. Jos laitteen haluaa asettaa pystyyn, kannattaa sen kanssa olla varovainen, koska laitteen painopiste asettuu melko ylös, mikä kannattaa huomioida etenkin silloin, kun kodissa asustaa lemmikkieläimiä.

Ohjain kerää kiitosta

 

Playstation 5:n ohjain on tehnyt suuria harppauksia lanseerauksen yhteydessä. Aiemmin ohjaimet olivat Playstationin kohdalla kilpailijaansa Xboxia merkittäväsi jäljessä, mutta Playstation 5:en ansiosta, eroa on kurottu huomattavasti.

Siinä käytetty Dualsense ei kuitenkaan pärjää ergonomialtaan, istuvuudeltaan ja liikeradoiltaan Xbox-ohjeimelle, mutta lähellä se sitä kuitenkin on. Pinnoitus ja tuntuma ovat kehittyneet ja kosketuslevyn sekä kaiuttimen lisäksi kaveriksi ovat tulleet myös mikrofonin ja pienen vastavoimatoiminnon nappeja painettaessa. Jos mikrofonin haluaa kytkeä pois päältä, onnistuu se omalla napilla.

Playstation 5 -konsolin sisäinen maailma

 

Playstation 5 pitää sisällään myös muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksina. SSD-massamuistia pidetään suurimpana uudistuksena ja valmistaja on kertonut sen myötä pelien latautuvan jopa sata kertaa nopeammin verrattuna edeltäjäänsä.

Playstation 5:ssä on säteenseuranta, joka simuloi valon liikkumista oikeassa elämässä ja sen käyttäytymistä eri pinnoilla. Säteenseuranta vaikuttaa positiivisesti myös pelien visuaalisiin elämyksiin.

Myös äänimaailma on ottanut parannusharppauksia, kun Playstation 5 tarjoaa 3D-ääniä. Videon puolesta se tukee korkeintaan 8K-tarkkuutta, joka tarkoittaa 4320 p. Playstation 5 sisältää 825 gigan SSD-aseman tallennustilana.

Playstation 5:n yhteensopivuus taaksepäin

Playstation 5:n kehityksessä ei ole unohdettu konsolin vanhoja käyttäjiä. Sony on kertonut, että Playstation 4:n pelejä voi pelata myös uusimmassa konsolissa, mitä pidetään pelimaailmassa hienona ominaisuutena. Sony mainitsi myös, että PS4- ja PS VR -peleistä voi valikoidusti nauttia myös laadukkaammalla kuvataajuudella.

Pelien julkaisijoilla on siis mahdollisuus päivittää PS4-pelit PS5-peleikisi, mikä koskee sekä digi- että levyversiota. Playstation VR-integrointi on otettu myös Playstation 5 -konsoliin ja se onnistuu PS4:n Playstation Cameran sekä Playstation Camera -sovittimella.

Edellinen artikkeliNuken pyöränistuin
Seuraava artikkeliSopivimmat yhdistelmävaunut perheellesi