Jotta automatkat vauvan tai pienemmän lapsen kanssa sujuisivat mutkattomasti ja turvallisesti, on autoon hankittava lapsen turvaistuin. Jos lapsi on alle 135 cm pitkä, hänen on lain mukaan istuttava turvaistuimessa, mistä vanhemmat ovat itse vastuussa. Istuimia löytyy eri-ikäisille lapsille, joten on olennaista tutustua erilaisiin malleihin.

Erilaiset turvaistuimet

Eri-ikäisille lapsille on suunniteltu erilaiset istuimet, jolloin istuimen ikähaarukka kannattaa huomioida, sillä istuimilla on myös painorajoja. Pikkuvauvoille tarkoitetut istuimet on suunniteltu erityisen turvalliseksi, jolloin pienet töyssyt eivät haittaa vauvaa matkan varrella. Vauvojen istuimet on myös suunniteltu niin, että vauva mahtuu istumaan istuimen sisälle kokonaan, eivätkä esimerkiksi jalat jää istuimen ulkopuolelle.

Isompien lasten istuimet on suunniteltu niin, että jalat ja kädet pääsevät liikkumaan istuimen ulkopuolella ja osassa istuimissa ei edes enää ole selkätukeakaan.

Kaikki istuimet varmistavat kuitenkin sen, että vauva tai lapsi istuu riittävän korkealla turvatyynyä varten ja istuimen turvavyö pitää lapsen turvallisesti kiinni, vaikka hän yrittäisikin liikkua.

Mitä jos lapsi ei halua käyttää turvaistuinta?

Varsinkin vähän vanhemmat lapset saattavat alkaa protestoida, kun heidät pakotetaan istumaan turvaistuimessa. Lapsi ei välttämättä ymmärrä, miksi vanhempi sisarus tai pidempi kaveri saa istua autossa normaalilla penkillä istuimen sijaan. Jos lapsi kieltäytyy istumaan istuimessa, hänelle tulee selittää rauhallisesti, miksi on tärkeää, että istuinta käytetään. Lapsi ei välttämättä tajua tilanteen vakavuutta, sillä onnettomuuden sattuessa istuin saattaa pelastaa lapsen hengen.

Tilannetta voi myös helpottaa hankkimalla tyylikkään istuimen, mistä lapsi pitää. Kun istuimessa on ralliautojen tai delfiinien kuvia, siinä on lapsesta paljon mukavampi istua.

Vauvat ja lapset kannattaa siis ottaa mukaan autoseikkailuihin, sillä kun lapsi on turvallisesti ja tyytyväisenä kiinni istuimessaan, mikään ei voi mennä pieleen.

Edellinen artikkeliPs4 pelit
Seuraava artikkeliHoitolaukku