Väreihin liittyvät pelit ovat lapsille mukavia, sillä värien tunnistaminen on hauskempaa ja helpompaa kuin esimerkiksi kirjainten tunnistaminen. Lapsesta on mukavaa tuntea onnistumisen kokemuksia ja iloa, kun hän onnistuu yhdistämään tietynväriset pelinappulat pelilaudalla. Väripeli kehittää lastasi kuitenkin muillakin tavoin.

Miten väripeliä pelataan?

Väripelejä on erilaisia, mutta ne kaikki perustuvat samaan logiikkaan ja niillä on sama tavoite; värien oppiminen. Usein väripelissä pitää heittää noppaa, jossa on eriväriset sivut ja valita sen perusteella oikeanvärinen nappula pelilautaa varten. Lapsen on helppo tunnistaa väri nopasta, mutta voit myös sanoa värin nimen ääneen, jotta lapsi oppii myös värin nimen. Kun kaikki värinappulat on asetettu paikalleen pelilaudalle ja muodostavat hienon värikkään kuvan, lapsi iloitsee ja kenties haluaa pelata peliä myöhemmin uudelleen.

Miten väripeli kehittää lastasi?

Ensinnäkin, jos lapsesi ei vielä täysin osaa kaikkia värejä, väripeli tekee oppimisesta huomattavasti helpompaa ja jännittävämpää. Kun lapsi onnistuu tai voittaa pelin, hän tuntee iloa, joten hän yhdistää oppimisen positiivisiin kokemuksiin ja haluaa oppia lisää jatkossakin. Pelin pelaaminen kehittää myös keskittymiskykyä, mikä on tärkeää, jotta lapsi jaksaa ja pystyy oppimaan uutta tulevaisuudessakin. Lapsi saattaa tunnistaa ja oppia pelin avulla myös lempivärinsä, joka tuo lapsen elämään merkitystä.

Värien yhdistäminen ja tunnistaminen kehittää lapsen aivoyhteyksiä ja lapsi saattaa alkaa tunnistaa tietynvärisiä asioita muuallakin; taivas on sininen, lapsen silmät ovat myös siniset, voikukka on keltainen ja lapsen paita onkin oranssi. Lapsi oppii yhdistämään värien merkitykset asioihin, joka kehittää muutenkin lapsen kykyä yhdistää erilaisia asioita.

Väripeli voi siis tuoda lapselle positiivisia oppimisen kokemuksia, kehittää lapsen keskittymiskykyä ja auttamaan lasta huomaamaan yhteyksiä ympärillään, mitä hän ei ehkä aiemmin olisi huomannut.

Edellinen artikkeliPehmopupu
Seuraava artikkeliHiekkalaatikko kaivuri